شیخ نعیم قاسم؛ مرید خامنه‌ای و دبیرکل جدید حزب‌الله

قائم‌مقام سابق حزب‌الله با توجه به سمت سازمانی‌ و سفرهای متعددش، در هماهنگی‌ برای دریافت کمک‌های مالی از تهران نقش مهمی داشت

دیدار شیخ نعیم قاسم، قائم‌مقام دبیرکل حزب‌الله لبنان با خامنه‌ای، مرداد ۱۴۰۳‌ــ‌ سایت علی خامنه‌ای

حدود یک ماه پس از کشته شدن سید حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزب‌الله لبنان، نعیم قاسم، معاون سابق او، به‌عنوان دبیرکل جدید حزب‌الله لبنان معرفی شد.

سید حسن نصرالله اوایل مهر در پی حمله اسرائیل به جنوب بیروت به همراه عباس نیلفروشان، از فرماندهان سپاه پاسداران، و شماری دیگر از اعضای حزب‌الله کشته شد. مرگ نصرالله گمانه‌زنی‌ها درباره دبیرکل جدید حزب‌الله را داغ کرد. یکی از گزینه‌ها نیز نعیم قاسم بود، با این حال از هاشم صفی‌الدین، پدر همسر زینب سلیمانی، به عنوان اصلی‌ترین گزینه جانشینی نصرالله نام برده می‌شد.

هاشم صفی‌الدین به فاصله کوتاهی پس از کشته شدن سید حسن نصرالله، هدف قرار گرفت و پس از حدود سه هفته بی‌خبری، مقام‌های اسرائیل و حزب‌الله مرگ او را نیز تایید کردند.

حزب‌الله لبنان که در حملات پیاپی اسرائیل در هفته‌های اخیر، شمار قابل‌توجهی از اعضای ارشدش را از دست داده‌، روز سه‌شنبه هشتم آبان با انتشار بیانیه‌ای، خبر داد که شورای حزب‌الله لبنان «بر اساس سازوکار مصوب برای انتخاب دبیرکل» با انتخاب شیخ نعیم قاسم به‌عنوان دبیرکل جدید موافقت کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

درباره شیخ نعیم قاسم که پس از کشته شدن حسن نصرالله، در پیام‌های ویدیویی، اسرائیل را تهدید کرده بود، حرف و حدیث بسیار است؛ از جمله اینکه گفته می‌شود او هم‌اکنون در ایران اقامت دارد.

 او که مانند دیگر اعضای ارشد حزب‌الله به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، متصل است، از سال ۱۹۹۱ به سمت قائم‌مقامی دبیرکل حزب‌الله لبنان رسید. 

نعیم قاسم سال ۱۹۵۳ در جنوب لبنان متولد شد. او پس از پیوستن به حزب‌الله در دهه ۱۹۸۰، به عنوان یکی از رهبران راهبردی این گروه شبه‌نظامی وابسته به حکومت ایران نقش کلیدی ایفا کرد. در سال‌های پیش از تاسیس حزب‌الله، او عضو جنبش امل بود.

دبیرکل جدید حزب‌الله لبنان طی سال‌های عضویت در این گروه، در تصمیم‌گیری‌های مهم حزب‌الله نقش مستقیم داشت؛ به‌خصوص که علاوه بر نقش اجرایی، به‌عنوان چهره‌ای مذهبی هم در حزب‌الله مطرح است.

شیخ نعیم قاسم به مواضع ضداسرائیلی تند و حمایت از جریان موسوم به «محور مقاومت» به رهبری جمهوری اسلامی مشهور است و ادعا می‌کند که حضور حزب‌الله در سوریه و همکاری با ایران در منطقه بخشی از تلاش‌ها برای مقابله با تهدید‌های اسرائیل و آمریکا است. او همچنین یکی از طرفداران ایجاد وحدت اسلامی و مقابله با تاثیرگذاری غرب در کشورهای اسلامی به شمار می‌رود.

دبیرکل جدید حزب‌الله در کتابی تحت عنوان «حزب‌الله: فلسفه و مقاومت» دیدگاه‌هایش را دراین‌باره تشریح کرده است.

نعیم قاسم چند روز پس از کشته شدن سید حسن نصرالله، در پیامی ویدیویی که از شبکه المنار پخش شد، ضمن تهدید اسرائیل، ارتباط میان توقف درگیری در غزه و آتش‌بس در لبنان را انکار کرد و مدعی شد که از «تلاش‌های نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، و متحدان حزب‌الله» برای دستیابی به آتش‌بس در لبنان حمایت می‌کند.

او در عین حال ادعا کرد که توانمندی‌های حزب‌الله، به‌رغم «ضربات دردناک هفته‌های اخیر»، همچنان بسیار است و آن‌ها در حال دفع حملات زمینی اسرائیل‌اند.

دبیرکل جدید حزب‌الله چند روز بعد در پیام‌هایی دیگر، ضمن تاکید بر اینکه باید مقابل اسرائیل و کسانی که پشت سر آن‌ قرار دارند، «ایستادگی» کرد، گفت: «ما هر نقطه از اسرائیل را می‌توانیم هدف قرار دهیم و خودمان نقطه مناسب را انتخاب می‌کنیم.»

در پی اظهارات تهدید‌آمیز نعیم قاسم، اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهوری اسرائیل، گفت: «او نه‌تنها مانند گذشتگانش اشتباه می‌کند، بلکه نوبتش نیز فرا می‌رسد.»

اندکی پس از آن بود که برخی منابع خبری از فرار نعیم قاسم به ایران خبر دادند. سایت ارم نیوز، مستقر در امارات متحده عربی، به نقل از یک منبع ایرانی نوشت که نعیم قاسم، به دستور مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی و از ترس کشته شدن، با هواپیمای حامل عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، به تهران رفته است. در این گزارش آمده بود که پیام‌های ویدیویی دوم و سوم نعیم قاسم پس از کشته شدن نصرالله، در تهران ضبط شده‌اند. عباس عراقچی ۱۳ مهر به بیروت سفر کرده بود.

شیخ نعیم قاسم اوایل مرداد در جریان سفر به تهران برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، به دیدار علی خامنه‌ای رفت و از آخرین فعالیت‌های حزب‌الله به رهبر جمهوری اسلامی گزارش داد. در این دیدار، خامنه‌ای به نعیم قاسم گفت که سیاست حزب‌الله از ابتدای عملیات طوفان‌الاقصی «سیاستی کاملا مدبرانه، عاقلانه و منطبق با مصلحت» بوده است.

مسعود پزشکیان نیز در دیدار با قائم‌مقام حزب‌الله لبنان، به او اطمینان داد که پشتیبانی از «جبهه مقاومت» برای دولت چهاردهم یک «تکلیف شرعی و سیاست‌ اصولی» است. نعیم قاسم اندکی پیش از آن نیز برای شرکت در مراسم تشییع ابراهیم رئیسی و همراهانش به تهران سفر کرده بود.

سفرهای دبیرکل جدید حزب‌الله به ایران به این موارد محدود نیست. او طی سال‌های گذشته بارها به تهران آمدوشد داشته است. یکی از مهم‌ترین این سفرها در سال ۲۰۱۸ انجام شد. نعیم قاسم در این سفر با مقام‌های عالی‌رتبه تهران از جمله علی‌اکبر ولایتی، مشاور عالی خامنه‌ای در امور بین‌الملل، و مسئولان دولتی و امنیتی دیدار کرد. این دیدارها در بحبوحه تحولات منطقه‌ای و تشدید تنش‌ها در سوریه و لبنان برگزار شد و هدف از آن تقویت روابط و هماهنگی بیشتر میان حزب‌الله و جمهوری اسلامی بود.

نعیم قاسم با توجه به سمت سازمانی‌ در حزب‌الله و سفرهای متعددش به ایران، در هماهنگی‌ برای دریافت کمک‌های مالی از تهران هم نقش مهمی داشت. کمااینکه در سخنرانی‌هایش بارها از حمایت‌های جمهوری اسلامی تقدیر کرده است.  

شیخ نعیم قاسم در برهه‌های مختلف از نظام جمهوری اسلامی در مقابل اعتراض‌های مردمی حمایت کرد و در رویکردی مشابه با مقام‌های ایران، اعتراض‌های مردمی را به «توطئه خارجی» یا «اقدام‌هایی با تحریک دشمنان» نسبت داد. او در جریان اعتراض‌های سراسری آبان ۹۸، در مقام حمایت از جمهوری اسلامی گفت: «دشمنان جمهوری اسلامی در تلاش‌اند با استفاده از نارضایتی‌های اجتماعی، به اهدافشان در منطقه دست یابند.»

او مدعی شد که جمهوری اسلامی به اندازه کافی از «حمایت مردمی» برخوردار است.